Lektips

Föräldrar

Du som förälder behöver inte ha dåligt samvete för att du inte alltid leker med ditt barn. Man kan visa engagemang och vara närvarande på andra sätt och barnet utvecklar många förmågor när det leker självt. Men de tillfällen du ger dig tid att verkligen lägga undan allt annat och leka med ditt barn är oerhört värdefulla.

På Lekens dag är leken fri. Kanske ditt barn har en önskan om att få göra sin favoritlek med dig? Det kan handla om lugn lek som att sitta ner och bygga en värld av lego, möblera om i ett dockhus eller rita med dig. Eller att gå ut till en lekpark eller fotbollsplan. Det viktiga är att det här är er stund tillsammans. Här kommer några idéer för annorlunda lekar du kan göra med ditt barn på Lekens dag.

Kiosken- en lekfull middag

Börja med lite pyssel och Tillverka en enkel kioskskylt tillsammans. Skriv och rita, tex korv, glass, bullar, saft. Ordna en kiosk genom att sätta en bänk eller lågt barn bord i dörren till köket. Där bakom får bara ”personalen” vara. Sätt upp skylten och plocka fram det kiosken ska sälja. (Mat eller fika.) Lägg upp snyggt i olika kärl, en kniptång att ta med, fat och glas.

Lek kiosk! De vuxna får stå i kö. Låt barnet jobba i kiosken och servera mat t.ex. korv med bröd och grönsakstavar, eller fika. Använd leksakspengar från ett spel, eller ta fina kulor eller knappsamlingen som betalningsmedel. Kanske ska kunderna sitta på picknickfilt på golvet och äta det som handlats?

Innekojan - ett universum av fantasi

Att mysa i en mörk koja är spännande. En koja kan skapa ett helt universum i fantasins värld. Enklaste sättet att bygga en inomhus är att lägga ett stort överkast eller filtar över ett bord. Lägg en matta och några kuddar på golvet och ta in alla gosedjur ni har för maximalt mys. Med en ficklampa kan ni läsa en bok.

Eller, kom igång med en fantasilek! Vad finns det för spännande utanför kojan?  Hitta på tillsammans vilka ni är och var ni bor någonstans. Vad finns utanför kojan? Djungel, snöiga fjälltoppar, en främmande planet, havets vågor? Kanske gömmer ni er för någon eller något. Kanske en av er måste smyga ut i det farliga för att få tag i vatten att dricka, eller hämta en bok med magiska skrifter….

Utforskarna - Parkour light

Man behöver inte åka långt hemifrån för att gå på spännande utflykt. I den här leken utforskar ni området där ni bor. Om ni bor i stan, gå ut genom dörren helt enkelt och låt barnet välja riktning. Gå in på bakgårdar ni inte sett, klättra över allt som går att klättra på, parkbänkar, sandlådor och stenar. Gå in bland buskar och spana på andra sidan. Se vart ni kommer om ni går in på en väg mellan husen, där ni inte varit förut. Gör vägen så krånglig som möjligt!

Den ambitiöse kan lägga ut någon sorts liten ”skatt” någonstans i förväg. Men det kan räcka alldeles utmärkt som lek att bara utforska tillsammans. Bor ni med naturen runt knuten kan ni såklart utforska den på samma sätt, vart kommer man om man går precis rakt fram genom den här dungen? Vilka hinder hittar vi på vägen?

Stylisten

Plocka fram smink, hårsaker och utklädningskläder. Sätt dig i en skön stol och låt ditt barn (stylisten) fixa dig i sin salong. Man får väl kaffe på den här salongen också? Till sist har ni photoshoot där du är modellen och barnet fotografen.

Strumpteater

Tillverka dockor av de där gamla strumporna som tappat sin make. Sy eller limma fast knappar till ögon och garn till hår.  Gör en enkel dockteater-scen genom att sitta på golvet nedanför ett bord. Bjud in publik till er teater, eller sätt upp din kamera och gör en liten film! Pjäsen kan vara helt hittepå, eller så kan ni framföra vitsar som du enkelt hittar på nätet. Kanske ditt barn kan några vitsar eller spökhistorier ni kan spela upp?

TV-kocken

Att baka eller laga mat tillsammans kan bli en rolig lek om ni går in för att leka riktiga restaurangkockar eller bagare. Ni kan utveckla detta genom att göra ett matlagningsprogram eller bakprogram. Barnet är programledare och kock och du är assistent, fotograf och intervjuare. Plocka fram allt ni behöver till en enklare maträtt eller bakning. T.ex. chokladbollar, kycklingsallad. Om du har kameran på stativ kanske du också kan använda ett gosedjur eller leksaksfigur i bild, någon som ifrågasätter receptet och kommer med ”goda” råd.

Copyright 2024 © All rights Reserved. Hemsida Webbdesign Interwebsite Webbyrå